Det är inte ovanligt att läkare går in och varnar för en helt vegetarisk eller vegansk kost. Vilka hälsorisker kan sådana kostval egentligen innebära? Egentligen beror det nog ganska mycket på vem man frågar, ty även fackmän och specialister är aldrig sena med att vinkla sina argument i den riktning de personligen föredrar. Vegetarianerna och veganerna är förstås välrepresenterade även inom läkarkåren, och en vegansk läkare kommer utan tvivel att lägga mer energi på att lyfta fram de många hälsoriskerna med en överdriven köttkonsumtion, snarare än att varna om farorna med den icke-animaliska kosten.

Förespråkare av kött eller köttentusiaster kan känna sig mer manade att lyfta fram farorna med att undvika animaliskt. När det gäller veganism framför allt, är det huvudsakligen vitamin B-12 som dyker upp. Ja, det stämmer, om man helt begränsar sig till vegansk kost så bör man ta kosttillskott som täcker behovet av B-12. Det man däremot inte måste göra är att ta några andra kosttillskott. En balanserad och varierad kost täcker resten av behoven, även för en vegan. Samma sak gäller förstås för de som inte begränsar sig. En balanserad kost är A och O för hälsan, oavsett diet.

B-12 är viktigt för energiomsättningen, och finns knappast uteslutande till för veganer. Rekommendationen är rentav att alla över 50 tar extra B-12. En tablett om dagen täcker behover mer än väl – faktum är att vi bara behöver några tusendelar av ett milligram varje dygn. En burk B-Vitamin kostar ca 97 kr på Apoteket och innehåller 150 tabletter. Äter man då en tablett varje dag så blir det att man lägger ut 65 öre extra om dagen, eller ca 237 kr om året. En struntsumma, menar de flesta veganer, med tanke på att just denna lilla tablett ger oss människor möjligheten att leva, eller åtminstone nästan leva, helt ”cruelty-free”.

Veganism som livsstil har skjutit i höjden på senare år, med en noterad fördubbling sedan 2009 i Sverige (från ca 2 % till ca 4 %). Det i takt med att allt fler celebriteter ansluter sig (och öppet talar om det) – däribland Bill Clinton, Brad Pitt och Joaquin Phoenix – har gjort det till något allt fler provar på. Den förre amerikanske presidenten har dessutom varit tydlig med att han övergick i en vegansk kost huvudsakligen av just hälsoskäl. Marknaden för veganska rätter har också växt markant på senare år – i synnerhet i Sverige – där den har närmast exploderat.