Kan du äta skräpmat i mängder utan att öka i vikt? Går du till gymmet och lyfter vikter flera gånger i veckan utan att öka i styrka? Känner du igen dig på överstående senario så kan det vara en idé att testa kosttillskottet ”gainer” som är en blanding av snabba kolhydrater och vassleprotein. Det är en känd variant som används av många framgångsrika idrottsprofiler. Magnus Samuelsson har bland annat gjort en video där han tipsat om vilka kosttillskott han använt, däribland gainer. Vill du se videon kan du följa denna länk http://youtu.be/y-72zR2Lm_g.

Vilken ska man välja?

För er som kollat på videon jag länkade så vet ni att Magnus rekommenderade en billigare variant. Troligtvis då kvalitén på dyra och billiga sorter inte skiljer sig, i alla fall inte mycket. Utbudet på gainers är brett och det är inte alltid lätt att veta vad man ska välja. Vill man köpa från en svensk tillverkade finns Dalblads som producerar en rad olika kosttillskott. En mer genomförlig genomgång av gainer hittas på www.gainer.se där man försöker hålla sig uppdaterad på vad som är bäst.

Kosttillskott är endast ett tillskott

Viktigt att punktera är att kosttillskott bara är tillskott och ska aldrig ersätta kosten. Grunden till att öka i vikt är att äta en balanserad kost med överskott av kalorier. Kalorimängden som just du behöver för att öka i vikt går att räkna ut baserat på en kalkyl kallad ”Basal Metabolic Rate” eller förkortat ”BMR”. Denna kalkyl är inte exakt eftersom den inte kan ta hänsyn till en rad faktorer som spelar in på behovet. En sådan sak kan vara genetik. Man brukar säga att man växer när man vilar och inte när man tränar. Därför är det viktigt att man faktiskt låter musklerna återhämta sig, samtidigt som minst 8 timmars sömn rekommenderas.

Slutsats

Kosttillskott för viktökning kan vara ett bra komplement till din dagliga kost om du har svårt att öka i vikt. Den rekommenderade typen är gainer som säljs på en mängd olika hälsobutiker runt om i landet. Det är en perfekt vara att köpa på nätet då det ofta blir billigare och istället för att fråga ett butiksbiträde om produkten kan du lätt hitta allt du behöver på nätet.