Aminosyror – proteinets byggnadsstenar

Om man ska ge sig till att försöka förklara för någon vad aminosyror är för något så kan man utan större överdrift säga att det handlar om de byggnadsstenar som proteinet är uppbyggt av. En mer korrekt och lättförståelig beskrivning av aminosyror får man faktiskt leta efter. Av detta förstår vi ganska snabbt att aminosyror är något som är viktigt för kroppen och i vissa fall så gäller det att äta en kost som innehåller dessa så livsviktiga aminosyror. Förutom i speciellt tillverkade kapslar så får man i sig aminosyror genom att äta kött, fisk och ägg och en rad andra produkter.
Många aminosyror är så kallade essentiella aminosyror vilket på ren svenska betyder att det handlar om aminosyror som kroppen inte kan tillverka på egen hand och att man därför måste se till att tillföra kroppen dessa aminosyror genom att äta en korrekt sammansatt kost som innehåller essentiella aminosyror. Det man i första hand ska sikta in sig på är att äta nötkött, fläskkött, kyckling, fisk, ägg och olika så kallade baljväxter i stil med bönor, linser och ärtor. Dessa livsmedel är nämligen fullkomligen fullproppade med aminosyror.

Aminosyror i form av kosttillskott

Ett annat sätt att få i sig tillräckligt med aminosyror är att varje dag stoppa i sig kosttillskott som innehåller dessa så livsviktiga ämnen. Aminosyror i form av kosttillskott kan se lite olika ut men i de allra flesta fall så handlar det om kapslar i olika former och utföranden som man kan köpa i hälsokostaffärer eller – om man har tur – i sin egen mataffär om det finns en hylla med hälsokost där.

Maximera ditt dagliga intag av proteiner genom tillskott av aminosyror

Du behöver inte på något sätt vara rädd för att du skulle råka överdosera ditt energiintag genom att tillföra kroppen ett tillskott av aminosyror varje dag. Det finns inte någon som helst överhängande risk för att något sådant skulle kunna hända. Istället kan du se på det hela som så att du kan maximera ditt dagliga intag av nödvändiga proteiner genom ett tillskott av aminosyror. Eftersom dessa aminosyror utgör proteinets byggstenar så förstår vi allihop vikten av att få i oss dessa aminosyror. Du som tränar regelbundet är också beroende av att få i dig tillräckligt med proteiner för att kunna få till en sund muskeltillväxt. Vi behöver alltså allihop få i oss tillräckligt med aminosyror varje dag för att kunna må bra.